Mysig hemmiljö med en braskamin

braskaminer stockholm
Många fördelar med att elda i braskaminer
December 9, 2016

De flesta tycker om att värma upp huset med en braskamin av flera olika orsaker. Bland annat så skapar det trivsel i hemmet, en känsla som nästan inte går att beskriva. Det hänger bland annat samman med det faktum att en öppen eld stimulerar alla våra sinnen. Dels så ser man de dansande lågorna, en varm och inbjudande färg. Vi känner värmen på huden, ofta även när du står långt bort från kaminen. Och sedan hör vi också veden som sprakar och gnistorna som knäpper till.

Allt detta gör att sinnet blir lugnare och att man upplever hemtrevnad. För de som har gamla mor-eller farföräldrar kanske det påminner dem om de underbara stunderna tillsammans i deras stugor. Tidigare var det mycket vanligt med vedeldning, något som kommit tillbaka med stormsteg.

Men även om man inte har några barndomsminnen som förstärker känslan av trivsel så är det alltid skönt att vara varm. En braskamin, och speciellt då de vedeldade, skapar en alldeles speciell värme som går in i kroppen och tinar allt det kalla som kommit in utifrån. Det kan vara vinande nordanvindar runt knutarna, men den som sitter vid brasan mår alltid bra.

En fördel med många av de moderna braskaminerna är att de håller värmen länge. Genom att välja de modeller och material som lagrar värmen och sprider den till de andra delarna av huset så blir det aldrig riktigt kallt. Under den värsta vintern så gäller det att elda kontinuerligt, men annars så kan man ofta med fördel gå och lägga sig för att sedan sätta igång den igen på morgonen.

Idag har de flesta en braskamin för att värma upp hemmet, man föredrar naturliga energikällor som är förnybara. Men samtidigt så är det också vanligt att välja en modell som har upp till tre glasskivor runt omkring. Allt detta för att elden ska synas från olika vinklar och när man sitter var som helst i rummet. Det är en dekoration och trivselfaktor lika mycket som ett sätt att hålla värmen.

Därför är det vanligt att välja braskaminen noga. Den ska inte bara stå i ett hörn och värma, utan den blir vanligtvis fokus i rummet. Alla trivs med en eld som sprakar och alstrar värme, och även barnen kan sitta långa stunder och bara titta på spektaklet. De kommer att komma ihåg denna värme och trygghet när deväxer upp och koppla samman elden med trivsel.