Tips för att välja den rätta braskaminen

Varför skaffar sig folk braskaminer?
December 9, 2016
Skapa trivsel i hemmet med den rätta braskaminen
December 9, 2016

Allt fler väljer att installera en braskamin i stockholm i hemmet, framför allt som en källa till värme. Med dagens moderna modeller, samt de tillbehör som finns att skaffa, så kan man lätt och billigt värma upp ett helt hus. Men det gäller att välja den rätta sorten eller storleken, och utseendet kan också variera en hel del.

Välja rätt storlek på braskaminen

Det är alltid bra att fråga om råd innan man väljer modell, och även göra lite efterforskningar på nätet. Företaget har stor erfarenhet och vi får ofta frågor från våra kunder om vad som kan passa bäst i deras hus. Det vi först gör är då att fråga exakt vad de förväntar sig att få ut från kaminen. Ska den värma upp ett visst rum eller handlar det om den huvudsakliga värmekällan i hemmet? Storleken på huset spelar naturligtvis in på beslutet, och hur det hela är upplagt.

En nackdel med att välja en för liten braskamin är till att börja med att värmen inte räcker till. Men man löper också en stor risk att överbelasta kaminen för att kompensera detta, vilket i sin tur kan förkorta livslängden avsevärt. Så det kan tyckas att en stor kamin alltid är det bästa valet, men så är inte fallet.

Till att börja med kan den bli för tung för golvet, speciellt om den står på övervåningen eller i en lägenhet. Man måste alltid kontrollera byggnadens kapacitet innan man installerar en braskamin för de är ganska så tunga. Ett annat problem med att ha en för stor braskamin är att den används på allt för låg effekt. Detta i sin tur leder till sot på luckorna och även i skorstenen. Naturligtvis är detta något man kan tackla, men det är bra att ha det i åtanke före köpet.

Vilket material är bäst?

Ska man värma upp hela sitt hus med en braskamin måste den kunna lagra värme. Det räcker inte med en modell som snabbt får igång elden, men där värmen försvinner så fort man slutar elda. Ett bra alternativ här kan vara en braskamin som är inkapslad i täljsten. Även en liten modell kan vara tillräcklig för att värma upp ett mindre hus, som kanske fritidsboningen. De kostar en slant och är ganska tunga, något att ta med i beräkningen.

En braskamin gjord av stål och glas är snygg att se på, och man kan njuta av flammorna där inne. Men den lagrar inte värmen så passar bäst när man mest är ute efter att snabbt värma upp ett rum- för att inte glömma trivselfaktorn. Återigen så är det viktigt att ha klart för sig varför man skaffar en braskamin. Braskaminer gjorda av gjutjärn kan vara ett bra komplement till andra värmekällor, det är något mitt emellan de andra materialen. Ganska bra värmelagring men ofta inte tillräckligt för att värma upp större ytor. Så både modell, storlek och material kan göra stor skillnad i hur väl ens braskamin fungerar- för det syfte som man skaffat den.